Garázscégből milliárdos vállalkozás

10 évvel ezelőtt egy testvérpár úgy döntött, hogy műfüves pályák karbantartásával fognak foglalkozni. Egy évtized alatt, harmadik testvérükkel kiegészülve felépítettek egy másfél milliárdos céget. Bicskei Balázzsal, Bertalannal és Károllyal idéztük fel az elmúlt éveket.

Emlékszem arra, amikor a bátyámmal, Bertalannal kitaláltuk: műfüves pályákat fogunk karbantartani. Nem sokkal később már meg is kaptuk az első megbízást: szüleink szomszédjában volt egy pálya, annak a karbantartásával kezdtük. Anyuék garázsából álltunk ki ketten az egy szem traktorunkkal, amit az édesapánktól kapott kölcsönből vettünk, elgurultunk vele a benzinkútra tankolni és mentünk is az első megbízásnak eleget tenni – meséli mosolyogva Bicskei Balázs hogyan kelt életre a családi asztalnál született ötlet, amely mára egy másfél milliárdos üzletté hízott. „Szó szerint és átvitt értelemben is garázscégként indultunk” – teszi hozzá nevetve.

Hogy a sport valamilyen formája előbb-utóbb az életük részévé válik, nem volt annyira újdonság; elvégre édesapjuk Bicskei Bertalan, válogatott labdarúgó, aki 45 alkalommal Szövetségi Kapitányként is irányította a magyar válogatottat. Ám az ötlethez az első szikrát nem ő adta, hanem a legidősebb fiú, Bertalan munkája. „Az MLSZ pályaépítési programot hirdetett, amikor ott dolgoztam. Jártuk az országot és azt láttuk, hogy nagyon sokan nem tudják hogyan kell karbantartani a pályákat, akkoriban ugyanis nem foglalkozott még ezzel senki. Felmerült, hogy érdemes lenne ezzel elindulni”. A gondolatot pedig hamarosan tett követte.

„Felvázoltuk édesapánknak az elképzeléseinket” – folytatja Bertalan, „hitt bennünk, de nem adta meg feltétel nélkül a kezdő lökést. Rendes üzleti terv bemutatása után volt hajlandó segíteni. Szó szerint le kellett írnunk azt, hogy miből és hogyan fogjuk visszafizetni a pénzt. Ám később is nagyon sokat tett hozzá a céghez a tanácsaival és a bátorításával” – mondja. „Kellett ehhez azért édesanyánk is, aki tulajdonképpen családi vezérigazgatónk. Sokat tett azért, hogy édesapánk elhiggye azt, hogy minden működni fog” – magyarázza Bertalan.

„Eleinte mellékállásban vittük a karbantartást. Délelőtt a munkagépeken ültünk, délután pedig foglalkoztunk a többi dolgunkkal” – mondja Balázs. Az első pár év így telt, szépen lassan gyűltek a megrendelések, majd felvették az első alkalmazottakat is és bevették a harmadik testvért, Károlyt is. „Hamarosan döntenünk kellett arról, hogy merre szeretnénk tovább haladni, ezt ugyanis már nem lehetett mellékállásban folytatni” – magyarázza Balázs, úgyhogy mindannyian váltottak, teljes idejüket és figyelmüket immár a családi vállalkozásra fordították. A karbantartás mellett hamarosan elkezdtek zöldmezős beruházások keretében műfüves pályákat építeni.

Forrás és folytatás itt: https://forbes.hu/tamogatoitartalom/garazscegbol-milliardos-vallalkozas/